Inkiväärin terveysvaikutukset? Tässä 12 hyötyä (ja mahdolliset haitat)

inkiväärin terveysvaikutuksetMillaiset ovat inkiväärin terveysvaikutukset?

Varsin monipuoliset.

Sitä nauttimalla (tai ei-nauttimalla, mutta silti itsesi sisään syöttämällä) voit:

  • boostata omaa vastustuskykyä
  • käyttää sitä parantajana moniin erinäisiin vaivoihin

Käymme alla olevassa tekstissä läpi myös sitä, mitä inkivääri itse asiassa saa aikaiseksi ihmiskehossa, jonka johdosta voit itsekin yleisjärjellä ymmärtää miksi ja milloin inkivääriä kannattaa nauttia.

Aluksi siis 12 kappaletta inkiväärin terveyshyötyjä ja artikkelin lopulla käydään vielä läpi muutamat mahdolliset inkiväärin haitat.

1. Inkivääristä apua (matka)pahoinvointiin

Suomalaisille lapsille on tyrkytetty keltaista Jaffaa oksennustautiin ja pahoinvointiin jo vuosikymmeniä. Mutta, tämä klassikko-sokeriliemi kannattaa mieluummin korvata toisella keltaisella aineella, eli inkiväärillä.

Monien tutkimusten mukaan inkiväärin on todettu auttavan yleiseen pahoinvointiin sekä esimerkiksi matkapahoinvointiin. Tee itsellesi vaikkapa inkiväärijuoma juuri ennen keinuttavalle vene- tai laivamatkalle lähtöä, mikäli olet taipuvainen merisairauteen.

Myös moni raskaana oleva nainen on saanut pahoinvointiinsa apua inkivääristä. Toisaalta Evira varoittaa, että tieteellistä tutkimusnäyttöä inkiväärin vaikutusta raskaana olevilla on vielä kovin vähän, joten sen ”runsasta ja pitkäaikaista” käyttöä tulisi välttää.

Jopa syöpäpotilaiden on todettu saavan inkivääristä lievitystä kemoterapiasta johtuvaan pahoinvointiin ja oksenteluun.

2. Inkivääri vilkastuttaa verenkiertoa (josta on monia terveyshyötyjä)

Yksinkertaisesti sanottuna, inkivääri laittaa elimistössäsi veren kiertämään.

Kun veri kiertää, syömästäsi ravinnosta kulkeutuvat ravintoaineet ympäri kehoasi. Saattaapa inkivääri auttaa myös ääreisverenkiertoon, mikäli kärsit esimerkiksi kylmistä käsistä tai varpaista.

Verenkierron vilkastumisen ansiosta inkiväärin on todettu auttavan myös lihasten palautumiseen treenistä.

Saattaa se auttaa myös korkeasta verenpaineesta kärsiviä. Tosin, lakimiesmäinen ja amerikkalaismainen huomautus tähän väliin; jos sinulla on jokin lääkitys päällä, kannattaa lääkkeidesi yhteensopivuudesta inkiväärin kanssa keskustella lääkärisi kanssa.

3. Inkiväärin avulla laihtuminen perustuu tähän:

Inkiväärin hyöty laihdutuksessa on siinä, että se pitää verensokerin tasaisempana ja näläntunteen kurissa. Laihduttajan (tai jopa 2-tyypin diabetesta sairastavan) kannattaa siis ottaa ohjelmaan päivittäinen inkivääriannos.

Jos olet kiinnostunut pätkäpaastosta (joka kasvattaa suosiotaan jatkuvasti nykypäivänä), saat inkiväärijuomalla varmasti lykättyä syömistä ja pitämään nälän loitolla.

Ja, laihduttamisesta puheen ollen, yleensä näläntunne voi olla vain janoa, eli juo lasillinen vettä, niin silläkin todennäköisesti tasoitat oloasi ja siirrät näläntunnetta. Toinen hyvä nälänlykkääjä (tai verensokerin tasoittaja) on omenasiiderietikka – sitä vähän veden sekaan ja vaikka ripaus laadukasta suolaa vielä siihen.

4. Inkivääristä apu pahanhajuiseen hengitykseen

Inkiväärin gingerolit vilkastuttavat myös suun entsyymien toimintaa ja täten estävät epämiellyttävien hajujen syntymistä ja muhimista suussasi.

Yksi hyvä tapa pitää keho nesteytettynä ja suu raikkaana on tehdä itselleen inkiväärillä maustettu vesipullo mukaan kouluun, töihin tai missä tahansa vietät arkeasi.

Siemaile inkiväärivettä pitkin päivää, joka sitten auttaa pitämään myös hengityksen raikkaana.

5. Inkiväärin hyöty kurkkukipuun ja flunssaan

Kuten edellä todettua, inkivääri lisää syljen erittymistä, joka auttaa myös sietämään kivuliasta kurkkukipua. Lisäksi se irrottaa limaa, joten helpotusta on luvassa myös yleisesti flunssasta johtuvaan tukkoiseen oloon.

Moni saattaa flunssan iskiessä heittäytyä karkkipussin kanssa sängyn pohjalle, mutta valitettavasti se valkoinen sokeri (ja muu tulehdusta aiheuttava ruoka) saattaa vain pitkittää flunssaa. Suosi siis mieluummin vaikka inkiväärijuomaa, kun flunssa on jo päällä.

Tai jos tekee silti mieli napostella hekkuja, kokeile erilaisia terveyskaupasta tai marketin terveyshyllyltä löytyviä inkivääripaloja:

inkivääri terveyshyödyt flunssa

Jos haluat kokonaan välttää flunssan, voi inkiväärin säännöllisestä nauttimisesta hyvinkin olla hyötyä. Sillä on antibakteerisia ominaisuuksia, joten flunssakauden kynnyksellä tai juuri ennen jotain tärkeää tapahtumaa tai reissua, voit boostata vastustuskykyäsi inkiväärin avulla. Siihen päälle vielä pätkäpaastoa, niin flunssan välttäminen on lähes varmistettu.

Tee vaikkapa inkivääristä, valkosipulista ja sitruunasta itsellesi flunssannujerrusjuoma. Kevyesti keität tuoretta inkivääriä viipaloituna vartin verran ja siihen lisäät lisäksi lopuksi vähän tuoretta valkosipulia vaikkapa yhden kynnen verran raastimella raastaen. Ja vielä sitruunasta puristetaan mehua antamaan lisämakua. Yllättävän hyvää ja saat myös valkosipulin terveysvaikutukset samaan pakettiin.

6. Inkivääristä hyötyä ruokahaluttomuuteen?

Eikö ole nälkä? Sekään ei ole hyvä asia, mikäli elimistö on sekaisin, eikä ruokahalua ole eikä tule.

Inkivääri kiihdyttää ruoansulatusnesteiden erittymistä ja se puolestaan voi auttaa normalisoimaan näläntunnettasi. Eli vaikka inkivääri toimii laihduttajalle, se toimii yhtälailla myös näläntunteensa kadottaneelle.

Tosin, jos on erittäin laiha, on varottava ettei inkivääri kiihdytä laihtumista entisestään. Kokeile siis pienillä annoksilla ja katso saatko inkivääristä hyötyä itsellesi vai et.

7. Inkiväärin terveyshyödyt ummetukseen ja ruoansulatusvaivoihin

Jos kärsit ummetuksesta, eli isolla hädällä tarvitsee käydä vain harvoin (alle 3 kertaa viikossa), ala nauttimaan inkivääriä.

Pitäisi ruveta ”tavaran” liikkumaan useammin ja ilman pää punaisena suoritettuja tarpeettoman kovia ponnistuksia.

Kun keho on terve, kakka liikkuu kivuttomasti.

Yleensäkin inkivääri on mainio ruoka-aine vatsan toiminnan normalisoimiseen. Eli mikäli syömisen jälkeen on ruoansulatusvaivoja tai närästystä, kannattaa kokeilla tehdä itselleen vaikkapa inkivääritee tuoreesta inkivääristä.

Jos vatsavaivat ovat isompi ongelma, kannattaa yrittää korjata itse ongelman alkuperäinen syy, eli katsoa kriittisellä silmällä omaa ruokavaliota.

Mutta, inkivääri on mainio ja nopeasti vaikuttava ”lääke” vatsavaivoihin.

8. Inkiväärin hyöty kuukautiskipuihin

Moni nainen kokee kuukautiskipuja, joihin usein syödään särkylääkkeitä kuin irtokarkkeja. Jos haluat välttää tehdaslääkkeiden käyttöä, kokeile luonnon omaa lääkettä, eli inkivääriä.

Inkiväärin on todettu lieventävän kuukautisista johtuvia kramppeja ja kipuja sekä joidenkin kohdalla jopa vähentävän kuukautisvuodon määrää.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että inkivääri oli yhtä tehokas kuin ibuprofeeni lieventämään kuukautisista johtuvia kipuja.

9. Inkivääristä hyötyä hiustenkasvuun ja/tai hilseen hoitoon

Netin blogeissa ja terveyssivustoilla puhutaan paljon inkiväärin terveyshyödyistä päänahalle ja hiuksille.

Sen on todettu madaltavan päänahan mahdollista tulehdustilaa. Eli mikäli kärsit kutiavasta päänahasta tai hilseestä, kannattaa perehtyä inkiväärin ulkoiseen käyttöön.

Voit esimerkiksi raastaa ja puristaa tuoreesta inkivääristä mehua (tai ostaa valmiiksi pullotettuna), sekoittaa sitä esimerkiksi jojoba-öljyyn ja levittää päänahalle.

10. Inkiväärin terveyshyödyt aivoille (Alzheimer, masennus jne.)?

Kuten ylempänä todettiin, inkivääri lisää verenkiertoa ihmiskehossa. Aivot tarvitsevat vilkkaan ja happirikkaan verenkierron toimiakseen optimaalisesti.

Inkiväärin terveyshyödyt aivoille ovat varsin monipuoliset. Sen on tutkimuksissakin todettu lisäävän mielihyvähormoni serotoniinin tuotantoa sekä parantavan aivojen verenkiertoa.

Yleisesti ottaen, inkiväärin on todettu madaltavan aivoissa mahdollisesti olevaa matalaa tulehdustilaa. Mielenkiintoista juttua inkiväärin hyödyistä mielenterveydelle sekä aivojen toiminnan optimoimisesta löytyy englanniksi täältä.

11. Inkiväärin terveysvaikutus niveliin

Inkivääri saa kehon nesteet ”voitelemaan” myös niveliä ja täten mahdollisesti helpottamaan niissä esiintyviä kipuja.

Eräässä tutkimuksessa, johon osallistui 247 polvinivelen ongelmasta (osteoartriitti) kärsivää, inkiväärin oli todettu vähentävän nivelkipua sekä vähentävän tarvittavan kipulääkityksen määrää.

Bonusvinkki: inkivääriä voi kokeilla käyttää myös ulkoisesti kipeytyneen tai tulehtuneen nivelen kohdalle. Voit raastaa tuoretta inkivääriä, laitat sen kääreeseen, jonka laitat suoraan kipeytyneen nivelen kohdalle. Asiasta puhutaan englanniksi esimerkiksi tällä Youtube-videolla kohdasta 40:00 eteenpäin.

12. Inkiväärin tulehdusta alentava vaikutus – yleinen boosti terveydellesi

Nykyihminen syö niin prosessoitua ja luonnotonta ruokaa ja siihen päälle vielä muut länsimaisesta elämäntyylistä johtuvat muut rasitteet, että keho saattaa olla jatkuvassa matala-asteisessa tulehdustilassa.

Tällaisesta kroonisesta lievästä tulehdustilasta on puhuttu viime vuosina paljon myös mediassa:

inkiväärin hyödyt ja haitat

Jos oma ruokavalio koostuu tehtaissa tehdyistä ja prosessoiduista ruoista, kannattaa sitä alkaa muokkaamaan luonnollisemmaksi eli syömään vähemmän prosessoitua ruokaa.

Jos ei ole vielä valmis suureen ruokavalioremonttiin, inkivääri on hyvä tapa madaltaa kehossa jylläävää hiljaista tulehdusta, josta moni meistä kärsii tietämättään.

Inkiväärin haitat? Onko niitä?

Googlen tilastojen mukaan yllättävän moni googlailee ”tuoreen inkiväärin haitat”.

Jos annetaan taas se lakimiesmäinen vastaus, kysy aina lääkäriltäsi, mikäli inkivääri sopii juuri sinulle vai ei. Eli onko jotain lääkitystä päällä, joka ei olisi yhteensopiva inkiväärin kanssa.

Mutta. Jos ei ole mitään lääkitystä päällä ja on perusterve ihminen, tässä kohtaa kannattaa miettiä itse kumpaan luottaa enemmän ja kumpaa käyttää mieluummin;

  • lääketeollisuuden valmistamaan tuotteeseen, vai
  • luonnossa kasvavaan kasviin, jota myydään ruokakaupoissa

Luotatko teknologiaan vai luontoon? Tässä kohtaa me ihmiset ollaan usein erilaisia. Jokainen tehköön omat johtopäätökset ja päätökset.

On todettua, että jos nauttii liikaa inkivääriä, saattaa siitä tulla vatsakipuja tai jopa ripulia. Jotkut naiset ovat puolestaan kokeneet suurempaa kuukautisvuotojen määrää käytettyään inkivääriä (vaikka yllä mainittu tutkimus kertoi helpotuksesta kuukautisvaivoihin). Avainjuttu on siis aloittaa pienellä määrällä ja katsoa miten se sopii juuri sinun kehollesi.

Moni googlailee myös mikäli inkivääri sopii raskaana olevalle.

Eviran suositus oli siis se, että asiaa ”ei ole tutkittu tarpeeksi”, jonka vuoksi inkivääriä ei suositella raskaana oleville naisille. Tästä löytyy yksi jenkkitutkimus, jossa ei havaittu sillä haittoja raskaana oleville. Eli esimerkiksi keskenmenot, ennenaikaiset synnytykset, vauvan epämuodostumat tai muut ongelmat eivät lisääntyneet inkivääriä käyttäneiden raskaana olevien naisten ryhmässä.

Jokainen tehköön siis oman päätöksensä käyttääkö inkivääriä vai ei.

Välikommenttina sanottakoon, että me ollaan menossa kohti maailmaa, jossa pärjätäkseen pitää kyetä tekemään itsenäisiä päätöksiä. Ei siis liity sinänsä inkivääriin, vaan yleiseen yksilön hyvinvointiin. Jos vastuun omasta hyvinvoinnista lykkää ”koneistolle”, niin, no, ei mennä nyt siihen.

Yleisesti ottaen – inkivääri on luonnontuote, joka sopii perusterveelle ihmiselle.

Yhteenveto

Kuten saatoit ymmärtää yllä olevasta listauksesta, inkiväärin taika on siinä, että se saa elimistössä kaikenlaiset nesteet kiertämään; veren, ruoansulatusnesteiden, syljen jne.

Koska nykyihminen viettää pahimmassa tapauksessa koko päivän paikallaan (istuu toimistossa, istuu autossa, makaa sohvalla ja sängyssä), ei ole ihmekään, että nesteet eivät kierrä ja täten aineenvaihdunta hidastuu, tulee ylipainoa sun muuta terveysongelmaa.

Voisi käyttää seuraavaa vertauskuvaa:

Jos joutuisit luonnon armoille metsään, kummasta ottaisit mieluummin juomavetesi:

  • lätäköstä, jossa vesi seisoo, vai
  • virtaavasta purosta?

Minä ottaisin jälkimmäisestä. Jos vesi (nesteet) on paikalleen jämähtäneenä, alkaa siinä todennäköisesti kasvamaan kaikenlaiset taudinaiheuttajat. Myös ihmisen keho on kuin ”minimaailma”. Eli laita ne kehosi joet ja purot eli nesteet ”virtaamaan” – joko inkiväärin, mutta mieluummin kokonaisvaltaisesti liikunnan ynnä muun aktiviteetin avulla.

Inkivääri yksistään ei siis ole mikään ihmeaine (joka korvaisi liikunnan puutteen, terveellisen ruokavalion jne), mutta terveyshyötyjä sillä selkeästi on, ihan tutkimustenkin mukaan.

Oletko sinä itse huomannut inkiväärin terveysvaikutuksia? Tai kenties jotain haittoja? Kommentoida voi tuohon alas.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *