Raakasuklaa haltuun – tässä helppo resepti ja ohje tumman suklaan valmistukseen
Tässä artikkelissa yksinkertainen ohje ja resepti raakasuklaan tekoon.
Plus vinkkejä kuinka kustomoida juuri omia makunystyröitä stimuloiva itsetehty suklaa.
Jos yksilön makuhermot ovat tottuneet saamaan Fazerin sinistä ja muita raskaasti sokeroituja suklaita, voi tumma raakasuklaa olla kuin pahvia söisi.
Mutta.
Jos olet raskaan sarjan sokerimörss.. tai siis, jos syöt tyytyväisenä kaupan suklaata, tuskin edes googlailisit termejä kuten ”raakasuklaan valmistus” etkä olisi täten edes saapunut tähän artikkeliin.
Eli mennään asiaan. Nyt tehdään terveellinen herkku:
Mitä tarvitsen raakasuklaan valmistukseen?
Ainesosat:
Yksinkertaisimmillaan raakasuklaa voi koostua kaakaovoista ja raakakaakaojauheesta. Näin saadaan sokeriton, gluteeniton, soijaton ja skeidaton, 100-prosenttinen tumma suklaa.
Mutta, jos haluaa vähän makeampaa ja maustetumpaa suklaata, tarvikelista voisi kasvaa esimerkiksi tällaiseksi:
- kaakaovoi
- raakakaakaojauhe
- kookossokeri (tai hunaja tai muu makeuttaja)
- mausteita kuten inkiväärijauhe, maca-jauhe tai muut superfood-jauheet
- manteleita tai muita pähkinöitä
- raakalakritsijauhe
- kookoskerma (tämän avulla raakasuklaasta tulee lähes täyssokeroidun karkin makuista)
- mitä tahansa minkä kuvittelet toimivan tumman suklaan kera
Kun raakasuklaan valmistusta alkaa harrastelemaan säännöllisemmin, alkavat ne itselleen mieluisat sekoitussuhteet ja täyteaineet löytymään.
Itselleni on muodostunut hyvin yksinkertaiseksi muistisäännöksi seuraava:
- 60 grammaa kaakaovoita
- 30 grammaa kaakaojauhetta
- 15 grammaa kookossokeria
Eli aina puolittuu tuo määrä voista jauheeseen ja jauheesta sokeriin.
Valitettavasti en tiedä desilitroista tai lusikkamääristä (ehkä lisään ne tuohon myöhemmin). OCD:hen taipuvaisena ihmisenä käytän keittiövaakaa.
Yllä mainitusta reseptistä tulee siis noin 85-prosenttista suklaata, tarkoittaa siis sitä, että kaakaon osuus on sen verran.
Välineet:
1. Kulho/kattila, jossa sulatat kaakaovoin juoksevaksi. Lasikulho kattilaan, jossa kuumaa vettä. Tai nätisti lämmittää suoraan kattilassa.
2. Muotti, johon kaataa sula kaakaosekoitus. Esim. keittiötarvikeliikkeistä saattaa löytyä silikonisia suklaalevymuotteja. Esim. Chezmarius.fi:stä löytyy noin kympillä.
Myös jokin pieni uunivuoka ajaa tämän asian, jonka pohjalle seoksen voi kaataa.
Keittiövaaka helpottaa löytämään tarkan ja juuri itselleen maistuvan reseptin.
3. Pakastin tai jääkaappi, johon suklaa laitetaan jähmettymään kiinteäksi. Pakastimessa yleensä 30-45 minuuttia riittää siihen, että suklaa kiinteytyy syömiskuntoon.
Miten tehdään itsetehtyä raakasuklaata? Ohje:
Tässä yksi ohje n. 100-grammaisen levyn tekemiseen.
Mainittakoon, että tummaa suklaata ei välttämättä halua tai pysty syömään yhtä paljoa kuin niitä laboratorio-olosuhteissa mahdollisimman addiktoiviksi kehitettyjä sokerisuklaita.
Eli jos on tottunut kietaisemaan yhdeltä istumalta sen 200 grammaa Fazerin sinistä (ja siihen jälkiruoaksi ehkä vielä 300 gramman pussi sipsiä), niin raakasuklaata syömällä selviää vähemmällä. Kun ainekset ovat luonnollisia, keho (ja aivot) tyytyy vähempään.
Raakasuklaaresepti:
- 60 grammaa kaakaovoita
- 30 grammaa raakakaakaojauhetta
- 15 grammaa kookossokeria (tai vähemmän, tai enemmän – oman maun mukaan)
- nokare inkiväärijauhetta
- nokare maca-jauhetta
Ensin sulatellaan kaakaovoi rauhallisesti. Esim. kulhoon ja vesihauteeseen kattilaan. Tai suoraan kattilassa ottaa vähän lämpöä kattilan pohjaan ja jättää kannen alle sulamaan.
Sillä välin voit sekoitella eri astiaan kuivat aineet keskenään. Havaintojeni mukaan kookossokeri on hyvä sekoittaa kaakaojauheeseen ennen sekoittamista sulaneeseen kaakaovoihin. Näin sokeri ei jää kiteiseksi ja narskumaan hampaisiin itse lopputuotteessa.
Sitten kaada kuivajauheseos sulaneen kaakaovoin sekaan ja sekoita.
Kaada valmis sekoitus suklaalevymuottiin tai esimerkiksi uunivuoan pohjalle.
Sitten astia pakastimeen.
Parin minuutin päästä, kun kohmettuminen on käynnistynyt, voit halutessasi hifistellä ja ripotella päälle vaikka kaakaonibsejä ja/tai merisuolaa. Sitten takaisin pakastimeen. Tuollainen ohut levy jähmettyy syömiskuntoon n. 30-45 minuutissa.
Jos lämpimään seokseen heti laittaa nämä edellä mainitut, niin ne mahdollisesti sulaa sinne sekaan. Kun se merisuola jää siihen pinnalle (eikä sula), se mukavasti stimuloi makuhermoja saapuessaan syöjänsä suuhun.
Näemmä en edes osaa tarkentaa uudella puhelimellani, mutta näet suunnilleen miltä lopputuote näyttää.
”Tuotteesta” puheen ollen. Jos katselee jotain käsityösuklaidenkin ainesosia, niin ei tämä suklaan valmistaminen tämän kummempaa ole. Jos haluaisi perustaa oman terveyssuklaabrändin, niin itse suklaan tekeminen ei siis ole vaikeaa.
Kun on keittiövaaka, ainesosia, uteliaisuutta ja hifistelyyn taipuvaisuutta, niin a) tämä raakasuklaan valmistaminen on kivaa puuhastelua ja b) sitä voi tehdä jopa myyntiin tai lahjaksi asti. Päälle vähän muovia ja pahvia, niin sehän näyttää jo täysin ammattimaisesti tehdyltä suklaalta. Saako sitä sitten voitolliseksi toiminnaksi, niin se on eri juttu se.
Kerran itse asiassa laskin kuinka paljon tulee hintaa yhdelle itsetehdylle 100 gramman raakasuklaalevylle kun käytössä oli luomumalliset voit, jauhot ja sokerit. Olikohan se hinta jotain 2,50 euron tienoilla. En jaksa laskea tähän hätään uudestaan. Eli ei tämä ihan ilmaista lystiä ole laadukkailla raaka-aineilla. Toki kun isommissa erissä ostaa, niin hinta laskee. Mutta, en olisi itse aivan heti perustamassa luomuraakasuklaabrändiä.
Vahingossa lipsahti jo yrittäjyyden puolelle. Jatketaan vielä hetki raakasuklaan valmistamisesta:
Vinkkejä juuri itselleen sopivan raakasuklaareseptin löytymiseen:
Sokeriton tumma suklaa koostuu siis halutessaan vain kaakaovoista ja kaakaojauheesta. Tämä on se ultimaattisen fitness-hitlerin raakasuklaaresepti – se on 100-prosenttisen kaakaopitoisuuden omaava suklaa.
Mutta, jos haluaa hieman makeampaa/mielenkiintoisemman makuista itse tehtyä suklaata, tässä vielä jotain bonusvinkkiä:
- Laita erilaisia mausteita, esim. inkiväärijauhe, maca-jauhe, lakritsijauhe, jauhe.
- Erilaiset pähkinät? Esim. manteli toimii melko hyvin suklaan kanssa
- Marjat? Mustikka, vadelma tms.
- Jos ei ole sokeria kaapissa, eikä hunajaa, murskaa vaikka banaania sinne sekaan?
- Jos kaakaovoi on lopuillaan, voi sitä osittain korvata vaikka kookosöljyllä
- Kookoskerma tuo suklaaseen suorastaan karkkimaista makua ja pehmittää sitä kaakaon ”terävää” makua.
Lopuksi:
Paras raakasuklaaresepti itse kullekin löytyy kokeilemalla ja sekoittelemalla omia mieliainesosiaan.
Kaakao on kyllä hieno kasvi. Ja vielä terveellinen. Pitää kirjoitella niistä kaakaon terveyshyödyistä toinen artikkeli pian.
Onko sinulla kokemuksia tai vinkkejä raakasuklaan valmistukseen?